Wat is HSDD?

HSDD staat voor Hypoactive Sexual Desire Disorder en wordt door de World Health Organisation erkend als een serieuze seksuele aandoening. Bij HSDD is sprake van een verminderd seksueel verlangen en lijdensdruk bij vrouwen, ofwel: geen zin in seks ervaar je als een probleem en je lijdt er echt onder.

Sinds 1994 is  HSDD de officiŽle term die is beschreven in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision (DSM-IV TRģ), a publication of the American Psychiatric Association[1].  De FDA heeft een eerste richtlijn uitgegeven in 2000 waarin aanwijzingen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor seksuele stoornissen, waaronder HSDD, staan beschreven.

De volgende tekst staat hierin beschreven:

  1. Aanhoudend of recidiverend gebrek aan (of ontbreken van) seksuele fantasieŽn en verlangen naar seksuele activiteit. Bij de beoordeling van het gebrek of het ontbreken wordt rekening gehouden met factoren die van invloed zijn op het seksuele functioneren zoals leeftijd, sekse en de levenswijze

  2. De stoornis veroorzaakt duidelijk lijden of relatieproblemen

  3. De seksuele disfunctie is niet eerder toe te schrijven aan een andere stoornis (behalve een andere seksuele disfunctie) en is niet uitsluitend het gevolg van de directe lichamelijke effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een aandoening

Tevens staat Hypoactive Sexual Desire Disorder beschreven in de ICD-10 Classifications of Mental and Behavourial disorders, Clinical discriptions and diagnostic guidelines van de World Health Organisation (code F52.0).


 

 Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4th ed. Washington, D.C.: American Psychiatric Association; 1994. 

 

 


Colofon | Disclaimer | Contact