Feiten & Cijfers

Als je van jong tot oud bekijkt hoe vaak we seks hebben, dan is dit gemiddeld 2 keer per week. Maar dit is een gemiddelde waar je niet veel aan hebt. Het gemiddelde verandert met de leeftijd en fase in je leven. Zes van de tien mensen heeft maximaal  1 keer per week seks met hun partner. Bovendien is het de vraag of de frequentie van seks iets zegt over hoe leuk mensen dat vinden. Er zijn stellen die elke dag seks hebben en waarbij één van beide partners er eigenlijk niets aan vindt en zelfs vaak zonder zin en opwinding vrijt. Van de andere kant zijn er ook stellen die maar een paar keer per jaar seks hebben en daar uiterst tevreden over zijn.

Er wordt vaak gedacht dat mannen vaker zin in seks hebben dan vrouwen, maar dat is niet bewezen. Vrouwen hebben steeds vaker meer partners in hun leven en gevarieerdere seks (zie www.seksualiteit.nl).

HSDD is de term die seksuologen gebruiken voor mensen die langere tijd verminderd seksueel verlangen hebben en dat ook als een echt probleem ervaren. Internationaal onderzoek toont aan dat 20% van de vrouwen langere tijd verminderd verlangen heeft naar seks. Hoeveel van deze vrouwen dit ook als een probleem ervaren en of dit percentage ook geldt voor Nederland is niet bekend.

Wat is normaal?

Zin in seks kan een onderwerp zijn waar je wellicht nooit over na hebt moeten of willen denken. Als je je toch regelmatig afvraagt hoe het zit met zin in seks, of je ervaart het als een probleem, dan is het wellicht handig om een aantal zaken te weten:

  1. Geen zin in seks is niet raar. We hebben het allemaal wel eens. Het verlangen naar seks kan ook veranderen in je leven. Dat hoeft geen probleem te zijn, totdat jij of je partner het anders ziet of wenst. Dan kan het een aanleiding zijn om het nader te onderzoeken of hulp in te roepen.
  2. Geen zin in seks is de meest voorkomende seksuele klacht bij vrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat 10% van de vrouwen van 18 jaar en ouder hier last van heeft nu of in het verleden. Je bent dus niet de enige.
  3. Er bestaat niet een regel als: je moet twee keer per week seks hebben. Dit is een gemiddelde. Er zijn genoeg mensen die meer of minder vaak seks hebben en daar heel tevreden mee zijn.
  4. Zin in seks komt niet uit de lucht vallen. Er zijn talloze prikkels, omstandigheden, zintuigen nodig die de eerste aanzet geven om zin te krijgen! Wellicht heb je hier nooit zo opgelet, maar als je zelf nagaat wanneer je seks hebt gehad en hoe dat is gegaan, ontdek je wellicht dat er eerst een aantal prikkels waren voordat het signaal: “Ja, ik heb er wel zin in” doorkwam.
  5. Of je nu jong bent of boven de 60 jaar, je kunt allemaal weer zin krijgen in seks. Als je ouder wordt is het soms niet meer zo nieuw en spannend, maar je kunt er wel van blijven genieten.

Seks is voor de meeste mensen een normale basisbehoefte om je gelukkig te voelen. In onze cultuur was het een tijd lang lastig om openlijk over seks te praten, zelfs met je eigen partner. Door over je eigen wensen en ervaringen te praten, kun je een goede seksuele relatie blijven houden. Bron voor de meeste problemen met zin in seks is de relatie met de partner.

Als je zin in seks als een probleem ervaart, kun je terecht bij je huisarts of een seksuoloog.