Libido bestaat niet

We groeien vaak op met het idee dat er zoiets bestaat als libido: een voorraad lustgevoelens die ergens in je lijf zijn opgeslagen, op hol slaan in je pubertijd en na het krijgen van kinderen of na je 40e opeens afnemen.

Libido is niet meer of minder aanwezig. Dit is wat seksuoloog Peter Leusink erover zegt: Libido is een begrip dat verwijst naar iets mysterieus dat buiten ons omgaat. Maar dat is niet zo. We krijgen zin in seks door iets dat ons seksueel prikkelt, of je je daar nu bewust van bent of niet. Vervolgens hangt het af van de context, van hoe je je voelt en hoe sterk de prikkel is of je er wat mee wilt. Voorbeelden van prikkels zijn: je krijgt een zoen of een streling, oogcontact, een lach, of je kijkt naar een aantrekkelijke man/vrouw.”

Als je weet dat “libido” niet bestaat, kun je ook op een andere manier tegen seks aankijken. Je kunt nagaan wat voor jou het ideale vrijscenario is en wat de voorwaarden en ingrediënten zijn die jouw vrijpartij tot een goede seksuele ervaring maken. Wanneer krijg jij zin in seks? Welke omstandigheden en prikkels zorgen ervoor dat je zin krijgt? Met andere woorden, zin heb je niet maar je kunt er wel voor zorgen dat er een situatie ontstaat waarbij de kans groot is dat je zin zult krijgen”